Szukaj na tym blogu

niedziela, 11 listopada 2012

Suflet serowy

Suflet, to taka z wierzchu przypieczona a w środku wilgotna zapiekanka przygotowana  z białek i żółtek. Przygotowałam wersję serową, bo jest bardzo wyrazista i pikantna.


 Do przygotowania 2 kokilek wystarczą 4 jajka. Żółtka ucieramy z szczyptą soli i dodajemy startego sera. Ja użyłam brytyjski cheddar, bo jest znakomity w smaku, wzbogaciłam go odrobiną parmezanu. Masę doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Osobno ubijamy pianę z białek, którą następnie powoli łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wlewamy do wysmarowanych masłem żaroodpornych naczyń.


 Suflet powinien nam ładnie wyrosnąć, dlatego nie powinniśmy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Ja piekę go ok. 35-40 min w 180 C.



 Do sufletu można dodać także inne gatunki sera np. mimolette. To fajna i bardzo sycąca przystawka na ciepło.


Składniki:
  • ser cheddar - ok. 150g
  • ser typu parmezan ok. 30g
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki stołowe tartej bułki
  • gałka muszkatołowa
  • masło do wysmarowania kokilek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz