Szukaj na tym blogu

niedziela, 25 listopada 2012

Groszek cukrowy w wersji orientalnej


Tym razem szybkie danie na ciepło. Co prawda sezonu na groszek cukrowy nie mamy, ale jak się dobrze rozejrzymy to znajdziemy w sklepie ten importowany z Kenii albo Gwatemali. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale jak jesienią chcemy mieć na stole zielono i słodko to trzeba się przemęczyć.


 Do dania oprócz groszku potrzebna będzie również papryka. Może być zwykła, ale ja pomyślałam, że skoro mam jeść ten groszek z Gwatemali, to niech i papryka będzie równie egzotyczna. Dodałam więc podłużną, ale łagodną i słodkawą w smaku paprykę ramiro.



Groszek cukrowy gotuję 5 min. w wodzie, a w tym samy czasie na wok'u podsmażam pokrojoną paprykę i pieczarkę. Na patelni prażę orzechy cashew - czyli po naszemu nerkowce:))). Ugotowany groszek dorzucam do wok'a i mieszam.


 Dla złamania słodyczy groszku i papryki dodaję sosu sojowego, co nada potrawie fajny słonawy i lekko orientalny smak. Na koniec dodaję prażone orzechy i trochę pieprzu do smaku.


Jest to taka wegetariańska wersja szybkiego dania na ciepło, ale jeśli ktoś ma ochotę na mięso proponuję dodać pokrojoną w paseczki, upieczoną pierś kaczki.

Składniki:

  • groszek cukrowy
  • papryka
  • pieczarka
  • orzechy nerkowca
  • sos sojowy
  • olej
  • pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz