Szukaj na tym blogu

środa, 7 listopada 2012

Steki wołowe z sosem żurawinowym

Czas na kolejne danie dla mięsożerców:)) Tym razem klasyczny stek wołowy, ale w niebanalnym towarzystwie sosu żurawinowego. 
Żurawina idealnie komponuje się z białym mięsem, przede wszystkim indyczym, ale moim zdaniem, jeśli sos wzbogacimy szalotką i dużą ilością pieprzu, będzie znakomitym dodatkiem do czerwonego mięsa.

Mamy sezon na żurawinę, więc warto kupić świeżą.


Kluczowym składnikiem będzie oczywiście szalotka, którą kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy.

 Następnie dodajemy żurawinę i cukier. Wszystko zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Jak żurawina popęka zdejmujemy pokrywkę, dolewamy miodu, solimy i pieprzymy.


Czas zabrać się za mięso. Do steków idealnie nadaje się polędwica wołowa. Oczywiście możemy próbować zrobić steki z antrykotu, czy tzw. wołowiny extra, czyli z udźca, ale niestety nasze "tanio" dokarmiane krowy słabo się do tego nadają i mięso będzie żylaste.
Pokrojoną w plastry polędwicę nacieramy oliwką. Opsypujemy je zmielonym pieprzem. Możemy też posiekać i dodać świeży rozmaryn.


Na rozgrzaną patelnię kładziemy steki i obsmażamy z każdej strony. O stopniu wysmażenia, nie będę się już rozpisywała. Następnie na każdy stek kładziemy odrobinę masła i czekamy kilka minut aż mięso "odpocznie. Dopiero w tym momencie je solimy i opruszamy jeszcze raz pieprzem.


Gotowe steki podajemy z sosem żurawinowym z szalotką.



 Składniki:

Sos żurawinowy
  • świeża żurawina - ok. 250g
  • szklanka wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 stołowe łyżki miodu
  • 5 szalotek
  • sól i pieprz do smaku

Steki
  • polędwica wołowa
  • masło
  • olej
  • sól i pieprz
  • rozmaryn




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz