Szukaj na tym blogu

wtorek, 13 listopada 2012

Papryka faszerowana z jajkiem

Papryka faszerowana to już chyba dosyć powszechne danie. Jej wariacji jest mnóstwo. Ja proponuję wersje nadającą się na królewskie śniadanie lub przystawkę do obiadu.

Rozgrzejmy piekarnik do 180 C, przygotujmy paprykę, tzn. usuńmy pestki i "wieczko". Jeszcze niefaszerowaną paprykę pieczemy w piekarniku przez 10 min. W tym czasie przygotowujemy farsz. 


 Kroimy w kostkę pomidora, ser pleśniowy i ser żółty. Dodajemy kapary, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie faszerujemy paprykę zostawiając miejsce na jajko. Surowe jajko kładziemy na sam wierzch i zostawiamy trochę miejsca na pokrojony w kostkę plaster szynki, który w piekarniku ładnie się przypiecze.


Paprykę pieczemy przez około 15 minut w 180 C.


Składniki:

  • średniej wielkości papryka
  • pomidor (ja użyłam ten żółty, podłużny - o tej porze roku trudno znaleźć dobre pomidory)
  • ser żółty (1 plaster)
  • ser pleśniowy (mały kawałek dla smaku)
  • kapary
  • szynka (1 plaster)
  • jajko
  • sól i pieprz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz