Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 19 listopada 2012

Dorsz norweski z czarnym sezamem

Przyszedł czas na rybkę. Przepis będzie bardzo prosty a wykonanie ekspresowe. Do smażenia najlepsza będzie ta świeża. Mrożona nie będzie miała już odpowiedniego smaku i konsystencji. Proponuję dorsza norweskiego, którego aromat wzbogacę białym pieprzem i czarnym sezamem.
Zaczynamy od utarcia białego pieprzu w moździerzu. Fajnego smaku rybce doda również pieprz czerwony, ale nie mam tutaj na myśli pieprzu kajeńskiego tylko po prostu dojrzały pieprz czarny. Niestety rzadko widuję go w sklepach - najczęściej w kolorowej mieszance pieprzu.

 Następnie kroimy rybę na paski, skrapiamy cytryną i solimy.


Szczerze powiedziawszy, nie sprawdzałam czy czarny sezam jest u nas dostępny, ale przypuszczam, że w delikatesach powinniście go znaleźć. Smak ma bardziej intensywny w porównaniu do sezamu białego. Charakteryzuje się lekką słodyczą i co najważniejsze ma sporo witamin, np. E, B1 i B2:)


Na patelni rozgrzewamy olej. Fajnie jak rybka jest w nim lekko zanurzona. Dorsza obtaczamy sezamem i smażymy ok. 1-2min z każdej strony. Następnie na obsmażone kawałki ryby kładziemy kawałek masła, tak aby się rozpuściło i dodało fajnego smaku.


Składniki:
  • świeży dorsz norweski
  • czarny sezam
  • biały pieprz
  • sól morska
  • cytryna
  • olej
  • masło


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz