Szukaj na tym blogu

środa, 14 stycznia 2015

Pstrąg tęczowy w pistacjach


Na fali zdrowego odżywiania postanowiłam przygotować rybkę - tym razem pstrąga łososiowego, inaczej tęczowego, który jest bardzo soczysty i fajnie komponuje się z warzywami duszonymi na winie z dodatkiem pieprzu cytrynowego.


Rybę oczyściłam i osuszyłam, następnie oprószyłam solą, pieprzem i skropiłam sokiem z limonki. Odstawiłam ją na chwilę i zabrałam się za krojenie warzyw, czyli posiekanie pora, cukinii i papryki. Warzywa podsmażyłam na maśle klarowanym z odrobiną pieprzu cytrynowego. Następnie dodałam kapary i białe wino. Całość dusiłam przez ok. 15 min. pod przykryciem. Przed podsmażeniem ryby na patelni, obrałam sporą garść pistacji i rozbiłam je tłuczkiem kuchennym pod papierowym ręczniczkiem. Część pistacji wykorzystałam do posypania ryby przed smażeniem, pozostałą zostawiłam do dekoracji i do pesto.
Gdy rybę włożyłam na patelnię, zabrałam się za przygotowanie pistacjowego pesto, tj. zmiksowanie części pistacji z listkami świeżej bazylii i odrobiną oliwy z oliwek. Pesto doprawiłam solą i pieprzem.
Talerz udekorowałam również świeżą rukolą, na której ułożyłam duszone warzywa, rybę, pesto oraz rozdrobnione pistacje.
  

Składniki:

  • pstrąg tęczowy (łososiowy)
  • limonka
  • sól i pieprz
  • por
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki słodkiej
  • garść kaparów
  • 50 ml. białego wytrawnego wina
  • masło klarowane
  • pieprz cytrynowy
  • świeża bazylia
  • łyżka oliwy z oliwek
  • spora garść pistacji
  • rukola do ozdoby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz