Szukaj na tym blogu

niedziela, 24 listopada 2013

Jest impreza

Imieniny, urodziny, z okazją, bez okazji  - każda impreza dla sporego grona osób to nie lada wyzwanie dla gospodarza, zapraszającego, solenizanta czy jubilata. Przyzwyczajeni jesteśmy do tradycyjnego podejścia do tematu, czyli pokaźnych rozmiarów stołu, białego obrusu, pełnej zastawy,  miski bigosu, jajek z majonezem, sałatki jarzynowej i obowiązkowego śledzika. A co jeśli a) nie mamy ku temu warunków, b) nie przepadamy za przyrządzaniem tradycyjnej kuchni - moja recepta to stół szwedzki i przekąski na dwa kęsy, do których nie będziemy potrzebowali noża i widelca. Pytanie tylko, czy my Polacy jesteśmy gotowi na taką rewolucję;). Przetestowałam wczoraj i myślę, że 'dajemy radę';).


Poniżej kilka propozycji na smaczne i wykwintne przekąski, którymi zaskoczycie niejedno wyrafinowane podniebienie.

Serowe kule

Jeśli jesteście entuzjastami sera pleśniowego polecam przygotowanie efektownych kul serowych z winogronem i orzechami włoskimi.


Do ich wykonania potrzebny będzie dobry ser pleśniowy, twaróg biały, winogrona, orzechy włoskie, sól i pieprz. Zaczynamy od rozdrobnienia twarogu i sera widelcem i wymieszania powstałej gęstej masy. Do smaku doprawiamy ją solą i pieprzem.


Orzechy włoskie mielimy młynkiem do mielenia, w blenderze lub najzwyczajniej rozbijamy je wałkiem pod ściereczką.  Wokół zielonego i słodkawego winogrona formujemy kulę a następnie obtaczamy ją w orzechach.  Kule schładzamy w lodówce. Pamiętajmy, aby wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześnie, gdyż ser powinien być podawany w temperaturze pokojowej.


Składniki: 400g sera pleśniowego, 250g półtłustego twarogu, sól, pieprz, orzechy włoskie, winogrona.


Mini sałatki

Jeśli mamy do dyspozycji małe talerzyki i chcemy aby taką sałatkę można było wziąć do ręki, proponuję jej wykonanie na liściu sałaty rzymskiej, który utrzyma całą zieleninę.


Oprócz twardych liści sałaty rzymskiej, do jej wypełnienia potrzebujemy roszponkę, rukolę i bazylię.
Poza tymi wszystkimi sałatami do środka dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, pomidory koktajlowe, czerwoną cebulę i pokruszony ser typu bałkańskiego. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i gęstym balsamico. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sałatki dodajemy również kapary.

Składniki: sałata rzymska, rukola, roszponka, bazylia, czerwona cebula, kapary, pomidorki koktajlowe, ogórek, ser typu bałkańskiego, balsamico, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Pumpernikiel z pastą jajeczną

Zamiast tradycyjnych jajek z majonezem, proponuję okrągłe kanapeczki z chleba razowego pumpernikiel. Do ich wykonania, oprócz chleba potrzebujemy dużej ilości jajek, majonez, jogurt typu greckiego, szczypiorek, sól i pieprz.


Jajka gotujemy na twardo a następnie wkładamy do robota miksującego. Do środka wrzucamy również szczypior, dwie solidne łyżki jogurtu greckiego i jedną łyżkę majonezu. Całość doprawiamy solą i pieprzem  i miksujemy. Powstałą masę układamy na pumperniklu i posypujemy szczypiorkiem.


Składniki: 8 jajek, 2 stołowe łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, szczypior, sól i pieprz, pumernikiel.

Bruschetta na świeżej bagietce

Świeża i chrupiąca bagietka + aromatyczne pomidory z bazylią i czosnkiem = uczta dla podniebienia:).
O tej porze roku ciężko dostać dobre i pachnące pomidorami pomidory;), tak więc polecam pomidorki koktajlowe. Należy je pokroić w drobną kosteczkę.


Do pomidorów wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy oliwę z oliwek oraz posiekaną bazylię. Świeżą bazylię możemy zastąpić pesto. Masę doprawiamy solą i pieprzem a następnie rozsmarowujemy na świeżej bagietce.


Składniki: bagietka, pomidory, ząbek czosnku, bazylia, sól i pieprz, oliwa z oliwek.

 Roladki z łososia z puszystym serkiem

Roladki możemy wykonać dzień wcześniej. Do ich przygotowania potrzebujemy oczywiście tortillę, wędzonego łososia, biały puszysty serek, który możecie kupić w każdym sklepie, cytrynę, sól i pieprz.


Zaczynamy od rozsmarowania serka na tortilli, a następnie ułożenia cieniutkich kawałków łososia i skropienia ich cytryną. Otwarty jeszcze placek doprawiamy solą i pieprzem a następnie rolujemy i zawijamy szczelnie w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem kroimy je w plastry o grubości centymetra.

  
Składniki: tortilla, puszysty biały serek, wędzony łosoś, cytryna, sól i pieprz.






1 komentarz: