Szukaj na tym blogu

niedziela, 30 czerwca 2013

Kurczak z szałwią i kalafiorem

Tym razem coś stosunkowo łagodnego w smaku, bo chyba ostatnio przesadziłam z papryczką chilli - roladki z kurczaka nadziewane kalafiorem i szałwią. Otóż udało mi się 'wyhodować' szałwię na balkonie, więc postanowiłam ją wykorzystać w kuchni, bo nadaje niepowtarzalnego aromatu.



Dla urozmaicenia, kurczaka podam na cukinii duszonej w białym winie. Zaczynamy od ugotowania kalafiora i posiekania listków szałwii. Szałwię podsmażam na maśle, wydobywając tym samym jej ciekawy smak.


Następnie siekam na drobne kawałki ugotowany kalafior i dodajemy do szałwii. Całość mieszamy. Na koniec dodaję odrobinę sera pleśniowego, który wzbogaci aromat, a jednocześnie trochę zlepi farsz.


Następnie rozbijam piersi z kurczaka i doprawiam je solą i pieprzem. Na środku układam farsz i zawijam tak jak w przypadku kotletów de volaille.  Gotowe roladki podsmażam z każdej strony na gorącym tłuszczu - np. oliwie.


W czasie gdy kurczak będzie się rumienił, cukinię podsmażam na maśle razem z szalotką i zalewam białym winem. Całość doprawiam solą i pieprzem. Jak alkohol odparuje cukinia powinna być już gotowa do nałożenia na talerz. Na wierzchu układam kurczaka. Smacznego!



Składniki:
  • piersi z kurczaka
  • kalafior
  • szałwia
  • sól i pieprz
  • masło
  • białe wino
  • cukinia
  • szalotka
  • olej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz