Szukaj na tym blogu

sobota, 6 lipca 2013

Po prostu chłodnik

Tym razem coś klasycznego - po prostu chłodnik - czuję nosem, że nadchodzą upały, więc będzie to idealny obiad na letnią pogodę. Przy wysokiej temperaturze  nie chce się jeść ciężkich dań, więc będzie to bardzo pożywny, warzywny zamiennik.


 Zaczynamy od pokrojenia w kostkę buraczków i botwinki. Całość zalewamy wodą, dodajemy cytrynę, sól i pieprz oraz łyżkę cukru i gotujemy do zmiękczenia warzyw. W czasie gotowania, przygotowujemy rzodkiewkę i świeżego ogórka ścierając je na tarce. Możemy sobie ułatwić zadanie elektryczną szatkownicą. 


 Ugotowaną botwinkę i buraki razem z wodą, w której się gotowały schładzamy, np. wstawiając garnek do zlewu z zimną wodą. Następnie dodajemy rzodkiewkę i ogórek i mieszamy. Potem dodajemy kefir lub jogurt grecki. Na koniec siekamy świeży koperek, który dodajemy do zupy i ponownie mieszamy. Do smaku możemy jeszcze raz doprawić ją solą i pieprzem.


Składniki:
  • buraki
  • botwinka (1 pęczek)
  • koperek
  • 1ogórek
  • rzodkiewka (1 pęczek)
  • kefir/jogurt grecki
  • sól i pieprz
  • cytryna
  • łyżka cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz