Szukaj na tym blogu

sobota, 13 lipca 2013

Krewetki na maśle

Tym razem proste, lekkie i bogate w białko danie, czyli krewetki na maśle. Czas przygotowania to maksymalnie 10-15 min. z zegarkiem w ręku:)


Mrożone krewetki black tiger rozmrażamy zalewając je wrzącą wodą. Następnie skrapiamy je cytryną. W międzyczasie  wyciskamy praską cztery ząbki czosnku, a na patelni zaczynamy podgrzewać klarowane masło. Kiedy zacznie skwierczeć podsmażamy przez chwilę czosnek i dodajemy krewetki.


Musimy uważać, aby nie smażyć ich zbyt długo, bo staną się twarde i gumowe. W trakcie smażenia doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie siekamy świeżą natkę pietruszki i dodajemy pod koniec smażenia. Całość wykładamy na talerz i jeszcze raz skrapiamy cytryną.



Składniki:
  • krewetki black tiger
  • cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz