Szukaj na tym blogu

czwartek, 25 lipca 2013

Biała papryka faszerowana mięsem mielonym

Biała papryka ma niepowtarzalny, bardzo intensywny zapach i ciekawy smak. Ten przepyszny smak uwydatnia się dopiero po obróbce cieplnej i dlatego właśnie idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania w piekarniku.


Pracę rozpoczynamy od odcięcia wieczka i wydrążenia papryki. Następnie przygotowujemy farsz z mięsa mielonego. Ja wybrałam delikatne mięso indycze, które zmieszałam z posiekaną cebulą i szałwią. Do smaku dodałam sosu worcester, soli i pieprzu.


Następnie faszerujemy paprykę, którą układamy w brytfance. Dno brytfanki zalewamy bulionem i odrobiną wina białego, które doda słodkości. Papryki pieczemy około 45 min. w 180 C. Tak na dobrą sprawę trzeba je obserwować, jak zmiękną, przypieką się, a mięso będzie wyglądało już na upieczone, wykładamy je na talerz i polewamy powstałym sosem.


Aromat papryki uwalniający się podczas pieczenia powali Was na kolana:) Do farszu można też dodać ryżu, jeśli nie lubicie bardzo mięsnej wersji dania.

Składniki:

- biała papryka
- indycze mięso mielone
- cebula
- sól i pieprz
- szałwia
- sos worcester
- bulion (ok. 500 ml)
- białe wino (ok. 150 ml)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz