Szukaj na tym blogu

wtorek, 30 lipca 2013

Kasza gryczana na ostro

Kasza gryczana - jak wiadomo - jest bardzo zdrowa, ale zazwyczaj na talerzu występuje w towarzystwie gulaszu, bitek czy zrazów. W przypadku mojej kuchni nie może być tradycyjnie i klasycznie :), tak więc przygotowałam kaszę z warzywami.


Zaczynam od ugotowania kaszy w osolonej wodzie. W osobnym rondelku, na klarowanym maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. W trakcie smażenia dodaje posiekaną papryczkę chilli i drobno pokrojony czosnek. 


Następnie dodaję twarde składniki, czyli drobno pokrojoną marchewkę i białą paprykę pokrojoną na większe kawałki. Całość dokładnie mieszam i jak zmięknie doprawiam odrobiną soli i pieprzu. 


Do powstałej mieszanki dodaję kaszę gryczaną i jeszcze odrobinę masła, tak aby danie nabrało maślanego smaku. Na koniec siekam trochę świeżej szałwii i dodaję do potrawy, gotując ją jeszcze przez dosłownie chwilkę.


Składniki:
  • kasza gryczana
  • biała papryka
  • papryczka chilli
  • marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 listków szałwii
  • sól i pieprz
  • klarowane masło (ok. 50g)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz