Szukaj na tym blogu

wtorek, 5 marca 2013

Ravioli z ricottą i truflami

Dzisiaj trochę bardziej wytwornie:)) W sumie pomysł dobry na kolacyjkę lub uroczysty obiad. Pierwszy raz spróbowałam ravioli  z ricottą i truflami we włoskiej restauracji i od tego czasu chodził za mną ten wyjątkowy i trudny do sprecyzowania smak. Danie w sumie zawiera mało składników, jedyny mankament to cena trufli. Wystarczy jednak ich niewielka ilość by uzyskać pożądany smak.


Ravioli to takie włoskie pierożki, tak więc zaczynamy od przygotowania ciasta. Potrzebna będzie mąka, ciepła woda, szczypta soli, żółtko i kawałek masła. Mąkę mieszamy z jajkiem i solą, powoli dodając wodę i ugniatając ciasto. Na koniec dodajemy masło i razem wszystko ugniatamy, tak aby uzyskać dość plastyczne ciasto. Następnie odstawiamy je na chwilę na bok i zabieramy się za farsz.


 Do farszu potrzebujemy cały serek ricotta i odrobinę trufli, które drobno siekamy. Wystarczy kawałek jednej trufli, który mieszamy z ricottą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.


 Następnie należy rozwałkować ciasto. Powinno być stosunkowo cienkie. Z ciasta wycinamy kwadraty, na które układamy farsz. Na wierzch układamy kolejne kwadraty ciasta i zalepiamy brzegi.


 Pierożki wrzucamy do wcześniej osolonej i wrzącej wody. Aby uniknąć zlepiania się ciasta, do wody możemy dodać odrobinę oliwy.


Ravioli podajemy okraszone roztopionym masłem i posypane pietruszką.


Składniki:

ciasto
- 300g mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 50g masła
- szczypta soli

farsz
- serek ricotta
- 0,5 czarnej trufli
- sól i pieprz
 
- 1 żółtko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz