Szukaj na tym blogu

niedziela, 3 marca 2013

Krem z bobu

Krem z bobu, to bardzo szybkie i pożywne danie. Sezon na ten świeży mamy latem, ale teraz można posiłkować się tym mrożonym.  Zaczynamy od ugotowania całego opakowania w łupinkach, aż do czasu gdy zmięknie.

 

Aby uzyskać aksamitną i kremową zupę, obieramy bób z łupinek. Ja postanowiłam go nie obierać, bo w skórce jest najwięcej witamin. Bób jest bardzo bogaty w błonnik i witaminy z grupy B.


W drugim garnku gotuję bulion drobiowy, do którego dodaję ugotowany bób. Gotuję jeszcze przez chwilę, potem dodaję sól i pieprz, a następnie blenduję.


Po zmiksowaniu kremu dodaję ser gorgonzola. Zupa wtedy będzie bardziej kremowa i wyrazista. Na koniec siekam pietruszkę i kroję w kostkę świeży chleb.


Składniki:

- 1 opakowanie bobu mrożonego
- 500 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz
- świeży chleb
- pietruszka
- ser gorgonzola - około 50g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz