Szukaj na tym blogu

piątek, 29 marca 2013

Piaskowa babka pomarańczowa

Chociaż aura nie sprzyja, czas pomyśleć o wielkanocnych słodkościach. Dzisiaj zaczynam od piaskowych babek o smaku pomarańczowym. Kluczem do sukcesu, podczas pieczenia babki jest prawidłowa kolejność mieszania składników. Przepis jest bardzo prosty, bo rozpoczynamy od zmiksowania 4 całych jajek z szklanką cukru.


Jak masa będzie już gęsta i jasnożółta jak kogel-mogel, dodaję szklankę mąki pszennej oraz pół szklanki mąki ziemniaczanej. Następnie dosypuję szczyptę proszku do pieczenia i miksuję całość na jednolitą masę.


 W rondelku rozpuszczam kostkę margaryny i schładzam powstałą ciecz wstawiając garnek do zlewu z zimną wodą. Następnie tłuszcz powoli wlewam do masy, stopniowo miksując. Na koniec wyciskam sok z jednej pomarańczy i ścieram skórkę, którą dosypuję do masy. Można też skorzystać z aromatu pomarańczowego.


Przygotowuję foremkę, którą smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Następnie wlewam masę i wstawiam do piekarnika na 180 C. Czas pieczenia zależny jest od wielkości babki, przeważnie ok. 40-60 min. Patyczkiem możemy nakłuwać ciasto i sprawdzać, czy jest już dobre. Ja polukrowałam je rozpuszczoną białą czekoladą i udekorowałam skórką pomarańczową.

Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 pomarańcza lub aromat pomarańczowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz