Szukaj na tym blogu

czwartek, 4 kwietnia 2013

Tartaletki na słono

Ostatnio podpatrzyłam znakomity pomysł na wyrafinowaną przystawkę lub gwóźdź programu:)) Sprawdza się przy kolacyjkach na 4-6 osób, pod warunkiem, że jesteśmy w posiadaniu kokilek, czyli żaroodpornych mini-naczyń do zapiekania.


 Zaczynamy od nasmarowania kokilek masłem i przygotowania słonego ciasta kruchego. Do ciasta potrzebujemy mąkę, jajko, sól i masło. Mąkę razem z żółtkiem, szczyptą soli i pokrojonym w kostkę masłem ugniatamy do wyrobienia ciasta. Ciasto powinno być plastyczne, tak aby wylepienie kokilek nie stanowiło problemu.


 Następnie układamy na dnie pokruszony ser pleśniowy. To już od Was zależy, jaki wybierzecie. Każdy ma inne preferencje. Ja wspominałam, że lubię Saint Agur, ale Rokpol też będzie dobry.


 Następnie obieramy ze skórki gruszki i kroimy je w cieniutkie plasterki. Potem układamy je na serze i smarujemy żółtkiem. Całość jeszcze posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika.


Tartaletki pieką się ok. 30 min. w 180 C. Ciasto powinno być przypieczone, a gruszki zarumienione.


 Idealnie komponują się z białym wytrawnym winem.


Składniki:
(na 4 tartaletki)

- 3/4 szklanki mąki
- 0,5 kostki masła
- szczypta soli
- 2 żółtka (odrobina jednego do posmarowania gruszek)
- 2 gruszki
- ser pleśniowy (ok. 300g)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz