Szukaj na tym blogu

niedziela, 14 kwietnia 2013

Roladki z bakłażana

Tym razem przyszedł czas na danie z bakłażanem. Bakłażan jest wyjątkowo niskokaloryczny, ale musimy uważać na sposób przyrządzania, bo potrafi pochłonąć dużo tłuszczu. W kwestii witamin i mikroelementów nie powala na kolana, ale za to ma dużo antyoksydantów i obniża cholesterol.
Postanowiłam przygotować przekąskę/przystawkę z serem, bo bakłażan bardzo lubi ser pod różną postacią.


Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w podłużne i cienkie plastry, a następnie oprószenia ich solą i odstawienia na 15 min. Wówczas pozbędziemy się goryczy warzywa, bo bakłażan puści soki. Następnie plastry bakłażana opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Potem układamy na blasze, solimy, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy suszoną papryczką chilli i sproszkowanym czosnkiem.


Jak bakłażan zmięknie i się lekko podpiecze, wyciągamy blachę z piekarnika, następnie na każdym plasterku układamy kawałek sera - ja dałam jak zwykle cheddar, ale może być każdy inny pikantny i wyrazisty ser, który lubicie. Całość zawijamy w rulonik, oprószamy papryczką chilli, a na wierzchu układamy kawałeczek gorgonzoli. Następnie wstawiamy do piekarnika na dosłownie 5 min., tak aby ser w środku zrobił się miękki, a ten na wierzchu ładnie rozpuścił.


 Roladki wykładamy na talerz i podajemy jako przystawkę lub przekąskę np. do piwa.

Składniki
  • 1 bakłażan
  • 300 g sera żółtego
  • 150 g sera gorgonzola
  • oliwa z oliwek
  • papryczka chilli w proszku
  • czosnek w proszku
  • sól i pieprz




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz