Szukaj na tym blogu

sobota, 20 kwietnia 2013

Aromatyczna zupa krem z mango

Dzisiaj autorski przepis na zupę, która zaskoczy niejednego entuzjastę kuchni fusion - aromatyczna, lekko ostra zupa z mango. Sekret aromatu tkwi w sposobie przyrządzania.



Zaczynamy od upieczenia czerwonej papryki, dużych szalotek lub cebuli i całej główki czosnku. Do pieczenie nie obierajmy czosnku i szalotek, wówczas ich smak będzie zupełnie inny. Nabiorą słodkości, która będzie podkreślona smakiem pieczonej papryki.



Z chwilą gdy skórka czosnku i szalotek zarumieni się, a skóra na papryce będzie powoli odchodzić, wyciągamy warzywa z piekarnika i  chwilę czekamy aż ostygną.


 Następnie obraną paprykę, wyciśnięte ze środka główki czosnku, rozpływające się ząbki oraz rozmiękczoną cebulę i oczywiście mango miksujemy w blenderze kielichowym.


Potem dodajemy przyprawy, czyli płatki chilli, odrobinę słodkiej papryki, sól oraz jeśli jesteśmy w posiadaniu hinduskiej mieszanki przypraw tandoori, to również wsypujemy jej łyżkę do zblendowanego kremu. Nada ona egzotyczny charakter zupie.


Zmiksowany krem podgrzewamy w garnku.  Do zupy dodajemy pokrojone i podsmażone cienkie plasterki ziemniaka oraz uprażone orzechy piniowe.



Składniki:
(na 4 porcje)
  • mango w puszce
  • papryka
  • 2 duże szalotki lub jedna cebula
  • główka czosnku
  • ziemniak
  • 50g orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka tandoori
  • szczypta płatków chilli
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz