Szukaj na tym blogu

piątek, 14 sierpnia 2015

Serowy sos z oliwkami

Uwielbiam fondue i dlatego właśnie postanowiłam przygotować aromatyczny, gęsty sos serowy z zielonymi oliwkami. Podany na ciepło z świeżym pieczywem może być fajną przystawką lub daniem idealnie pasującym do lampki białego, wytrawnego wina.


 Do przygotowania sosu potrzebujemy gęstej śmietany, min. 22%, ser edamski i ser cheddar, zielone oliwki, sól i pieprz, czosnek oraz świeżą bazylię. Ser ścieramy na tarce z grubym oczkiem a oliwki i czosnek kroimy w plasterki. W pierwszej kolejności wkładamy wszystkie składniki do rondelka,  zaczynając od śmietany, czosnku, sera a na końcu oliwek i przypraw. Doprawienie solą jest ważne, bo spowoduje, że śmietana się nie zważy. Następnie stawiamy rondelek na ogniu bądź płycie kuchennej. Wszystkie składniki mieszamy w trakcie gotowania na małym ogniu. Gdy sos nie będzie miał już żadnych grudek, doprawiamy go posiekaną, świeżą bazylią i podajemy z świeżym pieczywem lub grzankami.


Składniki:
  • 4 łyżki stołowe gęstej śmietany
  • 100 g sera edamskiego
  • 50 g sera cheddar
  • 8-10 zielonych oliwek
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • chleb


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz