Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 października 2013

Rzymska sałata z kurczakiem tandoori

Tandoori masala, to mieszanka przypraw o czerwonym zabarwieniu. Nazwa wywodzi się od glinianego pieca tandoor, w którym to tradycyjnie przygotowuje się mięso po indyjsku. Taką gotową mieszankę przypraw można wykorzystać do ciekawych dań, przede wszystkim z kurczakiem w roli głównej. Na szczęście tandoori jest już dostępne w Polsce, więc można dodać trochę egzotyki do naszej kuchni. Ja proponuję ciekawą i zdrową sałatkę z kurczakiem.


Do przygotowania sałatki wykorzystuję sałatę rzymską, bo jest bardzo chrupka. Płuczę ją pod wodą, osuszam i rozdzieram na kawałki.  Surową pierś z kurczaka wkładam do rondla z wodą i dosypuję 2 czubate łyżki tandoori. Z chwilą gdy kurczak będzie już ugotowany, wyciągam go z rondla. Cała pierś powinna być z zewnątrz intensywnie czerwona od przyprawy a w środku nadal biała. Ugotowany kurczak jest stosunkowo kruchy, tak więc rozdrabniam go w ręku i mieszam z sałatą.


Na desce kroję w kostkę paprykę i twardy ser np. Grana Padano. Składniki mieszam z sałatką a na koniec dodaję dressing z soku z granatu i oliwy. Sałatkę doprawiam solą i pieprzem. Sok z granatu doda odrobinę słodyczy, która fajnie skomponuje się z orientalnym smakiem przyprawy tandoori.

Składniki:
  • sałata rzymska
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa tandoori
  • papryka
  • twardy ser
  • sok z granatu
  • olej
  • sól i pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz