Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 października 2013

Kokosowo-pomidorowy misz-masz z kurczakiem

Tym razem coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Potrawa fajnie współgra z ryżem lub makaronem, ale można też zjeść ją, jako samodzielne danie. Zaczynamy od umycia i osuszenia piersi z kurczaka, które kroimy na drobne paski. Na osobnej desce kroimy w cieniutkie plasterki szalotki i czosnek.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę. Jak już zmięknie dodajemy kurczaka, którego również podsmażamy. W trakcie dorzucamy plasterki czosnku. Całość podlewamy białym winem, czekamy aż wyparuje alkohol i dusimy chwilę w słodyczy wina.


W trakcie duszenia kurczaka, kroimy w kostkę żółtą paprykę i cukinię. Jak już kurczak będzie miękki, a na patelni wytworzy się lekko gęstawy sos, dodajemy paprykę. Po kilku minutach - jak już papryka zmięknie - dosypujemy cukinię, która potrzebuje mniej czasu.  Następnie wlewamy mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Danie gotujemy jeszcze przez 10-15 min. Jeśli lubimy ostre potrawy, oprócz mleka kokosowego i koncentratu możemy dodać łyżkę sosu sambal oelek, czyli ostrego przecieru z papryczek chilli i octu winnego.


Danie możemy doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. 


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 6-8  szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • cukinia
  • żółta papryka
  • sos sambal oelek
  • koncentrat pomidorowy
  • mleko kokosowe
  • 100-150ml wina białego
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz