Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 15 maja 2017

Krewetki z harissą

Krewetki z czosnkiem i pietruszką to dosyć powszechne połączenie. Banalne, ale smaczne. Postanowiłam urozmaicić ten przepis i dodać mu "kopa". Do dania wybrałam duże krewetki białe. Zamarynowałam je w oliwie z oliwek i arabskiej paście z papryczek chilli zwanej harissą. Trochę to dziwne połączenie: kuchnia arabska i krewetki, ale wierzcie mi dodaje owocom morza uroku i jeśli ktoś lubi ostre potrawy to zostanie jej fanem. 


Zamarynowane krewetki stały w lodówce około jednej godziny. Następnie podsmażyłam je w marynacie, dodałam kilka zmiażdżonych ząbków czosnku, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Uprażyłam również ziarna sezamu i posiekałam natkę pietruszki.


Krewetki smażyłam dość krótko, tak aby nie były zbyt twarde. Podałam je z świeżym i chrupiącym pieczywem.



Składniki:
  • krewetki białe
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pasta harissa - 2 łyżki 
  • sól i pieprz
  • ziarna sezamu
  • natka pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz