Szukaj na tym blogu

środa, 11 lutego 2015

Śliwkowy gulasz z kurzych udek

Tym razem coś rozgrzewającego a zarazem pożywnego - gulasz z kurzych udek w aromatycznym sosie śliwkowym. Do gulaszu wybrałam udka, ponieważ ich mięso jest bardzo delikatne i miękkie.


Oprócz świeżych udek kurczaka, do dania potrzebne są również  świeże śliwki i czerwona cebula. Mięso płuczemy pod wodą i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Następnie kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso obsmażamy na patelni, do czasu aż skórka będzie lekko złocista. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, do której dodajemy posiekane ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Następnie przygotowujemy głęboki rondel, do którego wsypujemy powstałą mieszaninę i dodajemy przekrojone na pół śliwki oraz łyżkę brązowego cukru. Gdy danie nabierze mazistej konsystencji, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i suszone śliwki. Gulasz zalewamy bulionem warzywnym. Powinien gotować się około 40-50 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do przyozdobienia dania wykorzystałam fioletową bazylię.


Składniki:

- 4 udka kurze
- 8 świeżych śliwek
- garść suszonych śliwek
- 1 duża czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej
- sól i pieprz
- 0,5l bulionu warzywnego
- suszony rozmaryn
- natka pietruszki
- łyżka brązowego cukru
- fioletowa bazylia do ozdoby

1 komentarz:

  1. nie jadłam niczego podobnego ale intrygujące danie, z pewnością spróbuje :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń