Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Bigos na czerwonym winie

Idą Święta. W ferworze pracy nie poczułam jeszcze typowego dla Bożego Narodzenia nastroju i zapachów, z którymi kojarzę ten czas. Pomimo konwencji bloga, postanowiłam przygotować tradycyjne danie, które gości na stole najczęściej w pierwszym dniu Świąt.


Sposobów na przygotowanie bigosu jest wiele. Ja chciałam, aby ten mój składał się z dużej ilości grzybów, zawierał w sobie śliwki i był bardzo aromatyczny. Do jego przygotowania wykorzystałam kapustę kiszoną i świeżą - 3/4 tej pierwszej i 1/4 drugiej.  Cebulę pokroiłam w piórka, suszone grzyby namoczyłam w ciepłej wodzie a następnie pokroiłam je na drobne kawałki, zostawiając sobie powstały grzybowy płyn na później. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam cebulkę, razem z zielem angielskim, jałowcem, liściem laurowym i łyżką brązowego cukru. Z chwilą gdy cebula się zeszkliła dodałam pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę. Następnie całość wymieszałam z  grzybami i chwilę mieszając przerzuciłam wszystko do dużego garnka. Kapustę kiszoną opłukałam pod wodą i razem z posiekaną białą kapustą dodałam do garnka, zalewając wszystko grzybowym wywarem oraz czerwonym, wytrawnym winem. Do bigosu dodałam również suszone śliwki.
Garnek przykryłam pokrywą i gotowałam na średnim ogniu przez ok. 2 godziny. W trakcie gotowania, bigos doprawiłam jeszcze solą, pieprzem i kminkiem, który jest idealny przy tak ciężkostrawnych daniach. Od czasu do czasu pomieszałam kapustę, tak aby nie przywierała do brzegów garnka. Bigos był oczywiście znacznie lepszy następnego dnia, kiedy to wszystkie smaki się przegryzły.

Składniki:
  • kapusta kiszona
  • kapusta świeża 
  • grzyby suszone
  • śliwki suszone
  • kiełbasa
  • szklanka wina czerwonego
  • cebula
  • sól i pieprz
  • olej
  • łyżka brązowego cukru
  • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec
  • kminek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz