Mamy karnawał, w tym czasie najlepiej sprawdzają się dania na jeden lub dwa kęsy. Wymyśliłam pikantne roladki z surowymi warzywami, zawijane w tortilli. Do ich przygotowania potrzebujemy surową marchewkę, paprykę, sałatę rzymską, która doda chrupkości, ser bryndza oraz pikantny sos chilli.
Marchewkę i słodką paprykę kroimy w cieniutkie słupki.  Na plackach tortilli rozsmarowujemy cieniutką warstwę bryndzy - w szczególności na brzegach ciasta. Następnie skrapiamy całość sosem chilli i układamy liście sałaty rzymskiej. Wzdłuż jednej części układamy marchewkę i paprykę. Całość szczelnie zawijamy w rulon.
Tak przygotowany rulon okrywamy aluminiową folią i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Czekamy aż rolada się schłodzi i sklei a ciasto spęcznieje. Następnie rulon kroimy, tak jak sushi na kawałki o grubości ok. 2 cm. Przekłuwamy je wykałaczką, co ułatwi jedzenie na przyjęciu. Do dekoracji i dodania nuty egzotyki, roladki posypujemy czarnym sezamem.
Składniki:
- tortilla
 - sałata rzymska
 - surowa marchewka
 - papryka słodka
 - ser bryndza
 - sos chilli
 - czarny sezam
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz