Szukaj na tym blogu

niedziela, 1 lutego 2015

Przekąska karnawałowa

Mamy karnawał, w tym czasie najlepiej sprawdzają się dania na jeden lub dwa kęsy. Wymyśliłam pikantne roladki z surowymi warzywami, zawijane w tortilli. Do ich przygotowania potrzebujemy surową marchewkę, paprykę, sałatę rzymską, która doda chrupkości, ser bryndza oraz pikantny sos chilli.

Marchewkę i słodką paprykę kroimy w cieniutkie słupki.  Na plackach tortilli rozsmarowujemy cieniutką warstwę bryndzy - w szczególności na brzegach ciasta. Następnie skrapiamy całość sosem chilli i układamy liście sałaty rzymskiej. Wzdłuż jednej części układamy marchewkę i paprykę. Całość szczelnie zawijamy w rulon.


Tak przygotowany rulon okrywamy aluminiową folią i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Czekamy aż rolada się schłodzi i sklei a ciasto spęcznieje. Następnie rulon kroimy, tak jak sushi na kawałki o grubości ok. 2 cm. Przekłuwamy je wykałaczką, co ułatwi jedzenie na przyjęciu. Do dekoracji i dodania nuty egzotyki, roladki posypujemy czarnym sezamem.


Składniki:
  • tortilla
  • sałata rzymska
  • surowa marchewka
  • papryka słodka
  • ser bryndza
  • sos chilli
  • czarny sezam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz