Szukaj na tym blogu

wtorek, 18 grudnia 2012

Pikantne fusilli z warzywami

Fusilli to po prostu makaron - świderki:) Ja kupiłam takie dość specyficzne, bo bardzo długie. Zaczynam od ugotowania makaronu.


W czasie kiedy będzie się gotował, kroję w kostkę cukinię i paprykę. Następnie kroję w plasterki pieczarki i skrapiam je cytryną. Ząbki czosnku również kroję w plasterki.  Dla dodania ostrości potrawie kroję drobno jedną papryczkę chilli bez pestek.  


 W woku podsmażam paprykę, cukinię i papryczkę chilli. Takie smażenie, w krótkim czasie i przy wysokiej temperaturze powoduje, że warzywa będą jeszcze chrupkie i soczyste. Następnie dodaję do nich plasterki czosnku i pieczarki. Całość podsmażam jeszcze przez chwilę, a następnie dodaję makaron i jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.


Na koniec do gotowej porcji makaronu dodaję posiekaną pietruszkę i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość posypuję startym cheddarem, ale można użyć też parmezanu.




Składniki:
  • makaron fusilli
  • cukinia
  • czosnek
  • papryka
  • papryczka chilli
  • pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • ser cheddar lub parmezan










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz