Szukaj na tym blogu

sobota, 22 grudnia 2012

Sernik z białą czekoladą

Święta tuż tuż, tak więc trzeba by coś przygotować. Proponuję na słodko - sernik z białą czekoladą. W 60 min. powinniśmy się z nim uporać:)


 Do wykonania spodu używam amerykańskich ciasteczek z kawałkami czekolady, czyli chocolate chip cookies. Miksuje je na miazgę razem z 1/3 kostki masła. Powstałą masę układam na papierze do pieczenia w foremce, w której będę piekła ciasto.

Do masy używam serka, którego nie trzeba już mielić. Dodaję do niego jajka, cukier puder i budyń waniliowy. Całość miksuję. Następnie dodaję wystudzoną, rozpuszczoną białą czekoladę i dalej mieszam.
Masę przelewam do foremki i wstawiam do piekarnika na 160 C, na około 50 min. Wierzch powinien być złocisty. Ciasto ładnie wyrośnie i będzie puszyste i delikatne w smaku. Po upieczenie trzeba je wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.



Składniki:
  • serek do sernika - 500g
  • tabliczka białej czekolady
  • 3 jajka
  • łyżka budyniu waniliowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • Opakowanie ciasteczek z kawałkami czekolady - 200g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz