Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Łosoś w cieście francuskim z porami

Mega prostą w przygotowaniu rybą jest oczywiście łosoś. Wystarczy kupić świeże dzwonko lub filet z łososia, skropić cytryną doprawić solą i pieprzem,  a następnie wstawić pod folią do piekarnika na ok. 30 min. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i położyć plaster masła na wierzch. Cała filozofia pieczenia:) Pamiętajmy jednak by nie przesuszyć łososia, bo wtedy nie będzie już taki smaczny i soczysty.

Ja postanowiłam jednak przygotować trochę udziwnioną wersję, czyli  filety z łososia w porach i cieście francuskim. 


Zaczynam od pokrojenia pora jednym cięciem wzdłuż, co spowoduje powstanie prostokątnych płatów, które następnie moczę w gorącej wodzie aby zmiękły. Sam środek pora kroję w kosteczkę i dodaję do masy, którą posmaruję rybę.


 W skład masy wchodzi pasta sezamowa tahini, sos chilli, sos sojowy i pokrojony w kosteczkę por. Jeśli ktoś nie lubi orientalnych smaków, może po prostu wykorzystać musztardę.


Łososia smaruję powstałą pastą, obkładam porami i  pokrywam gotowym ciastem francuskim. Nie mam czasu na  jego pieczenie, więc posiłkuję się tym kupnym, sprzedawanym w formie rolki przypominającej papier do pieczenia. Całość nacinam i wkładam do piekarnika na 180 C i piekę około 30 min., aż ciasto się zarumieni.


 Łososia kroimy jak roladę, wykorzystując uprzednio zrobione nacięcia.






Składniki:
  • filet z łososia
  • ciasto francuskie
  • por
  • sos chilli
  • pasta sezamowa tahini
  • sos sojowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz