Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 31 grudnia 2012

Mini pizza z koprem włoskim

W ferworze przygotowań przedsylwestrowych, warto wrzucić coś na ząb w ramach ostatniego w roku obiadu :). Proponuję bardzo szybkie w wykonaniu mini pizze.


 Spód można zmiksować w malakserze, albo ugnieść w misce. W jego skład wchodzi mąka, letnia woda, drożdże, oliwa, sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i mieszamy z mąką, dodając łyżkę oliwy, cukru i oliwy z oliwek. Ciasto powinno być rozciągliwe. Jeśli będzie się lepić do palców, można podsypać je mąką i uformować płaskie koła. Każdy uformowany kawałek ciasta podpiekamy lekko na patelni, żeby był chrupki od spodu. Pomidorową masę przygotowujemy z puszki pomidorów pelati,  rozdrobnionych w kielichowym blenderze z łyżką oliwy, ziołami prowansalskimi i świeżą bazylią. Jeśli jej nie macie pod ręką nie stanie się żadna tragedia - też będzie smacznie.


Lekko podpieczony na patelni spód smarujemy masą pomidorową i układamy kawałki sera. Ja wybrałam pleśniowy Saint Agur - bo to mój ulubiony ser, ale od Nowego Roku to już będzie mozzarella light;)))
Na koniec układamy plasterki salami i posypujemy pizzę suszonym koprem włoskim, który nada jej ciekawego i oryginalnego smaku.
Całość pieczemy przez max. 15 min. w 250 C.


Składniki:
(na 4 mini pizze)

Spód
  • 0,5 kg mąki
  • ok. 300 ml letniej wody
  • 7g drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli

Dodatki
  • puszka pomidorów pelati
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża bazylia
  • salami
  • ser (pleśniowy Saint Agur albo mozarella)
  • suszony koper włoski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz