Szukaj na tym blogu

czwartek, 3 stycznia 2013

Miodowe ratatouille na piersi z kurczaka

Ratatouille, to po prostu francuski gulasz warzywny. Wariacji na jego temat jest multum. Ja mam swoją wersję, która znacznie odbiega od oryginału. Mało tego, podaję ją na soczystej piersi z kurczaka. Całość stanowi fajny i pożywny obiad.


Zaczynam od obsmażenia świeżej piersi z kurczaka. Przed smażeniem lekko doprawiam ją solą i pieprzem. Następnie wstawiam do piekarnika na około 30 min. tak aby dokładnie się upiekła i była soczysta w smaku.
Do ratatouille przygotowuję pokrojone w kostkę warzywa takie jak: papryka żółta, cukinia, cebula, pieczarki i bakłażan oraz jak zwykle papryczkę chilli. Smażę je, zaczynając od cebuli i kolejno dodając następne warzywa. Jak już się lekko zarumienią dodaję zmiażdżone ząbki czosnku i tymianek. Potem zalewam całość dużym chlustem białego pół- lub wytrawnego wina. Jak alkohol odparuję dodaję dwie łyżki miodu.



 Na koniec, jak już sos trochę zgęstnieje a całość nabierze lekko gulaszowego wyglądu, dodaję do smaku przyprawy, czyli sól i pieprz oraz tymianek.



 Na upieczonej piersi z kurczaka układam ratatouille. Smacznego !


Składniki:
(na 2 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka
  • oliwa  z oliwek
  • pieczarki ( ok. 4  na 2 porcje)
  • żółta papryka
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • papryczka chilli
  • 1 cebula
  • tymianek świeży (jeśli nie mamy, suszony wystarczy)
  • tymianek suszony
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 100 ml wina białego półwytrawnego lub wytrawnego
  • sól i pieprz




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz