Szukaj na tym blogu

niedziela, 20 stycznia 2013

Zupa z pieczoną papryką

Tym razem zupa z czerwonymi składnikami, czyli papryką, pomidorami i czerwoną cebulą. Dla tzw. "przydymionego' aromatu paprykę podpiekam najpierw w piekarniku. Kroję ją na kawałki, skrapiam oliwą z oliwek i piekę w 200 C, aż skórka będzie przypieczona i zacznie lekko odchodzić.


 W trakcie pieczenia papryki prażę na patelni orzechy nerkowca. Będą stanowiły znakomity dodatek do zupy.


Cebulę kroję w piórka i podsmażam na patelni, dodając odrobinę słodkiej papryki w proszku i suszoną papryczkę chilli dla zaostrzenia smaku. Nie jest ona obowiązkowa, ale ponieważ lubię ostre dania, dodaję ją aby potrawa stała się bardziej wyrazista. Następnie kroję w kostkę pomidory i dodaje je do cebuli. Całość powinna się chwilę pogotować.


Następnie dodaję upieczoną paprykę i mieszam tak aby smaki się przenikały. Potem dolewam wody do momentu przykrycia warzyw. Całość gotuję jeszcze 10-15 min.  Następnie blenduję zupę i gotuję jeszcze przez chwilę.  Zupa powinna mieć lekko słodkawy od cebuli i przydymiony od papryki smak.


Na koniec dodaję prażone nerkowce, które wzbogacą już ciekawy smak zupy.



Składniki:
  • czerwona papryka (x2)
  • czerwona cebula (x1)
  • pomidory (x2)
  • oliwa z oliwek
  • woda
  • sól i pieprz
  • papryka w proszku
  • suszona papryczka chilli
  • nerkowce



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz