Szukaj na tym blogu

środa, 30 stycznia 2013

Szpinakowa uczta

Dzisiaj mega prosty przepis na pożywny obiad dla zapracowanych. Znów makaron - nic na to nie poradzę, że jest taki dobry:) Wystarczą ekspresowe zakupy: w koszyku dobry makaron, mrożony szpinak, piersi z kurczaka i migdały.

  

Zaczynam od podgrzania w rondelku szpinaku, do którego dolewam odrobinę wody. Jak tylko zmięknie dodaję jogurt bałkański i odrobinę wody. Potem wyciskam jeden ząbek czosnku i dodaję przyprawę suszone warzywa.


W tym samym czasie na patelnię wrzucam migdały. Ja kupiłam już takie smażone i solone, ale inne też będą dobre. Prażę je na suchej patelni.  Zaczynam również gotowanie makaronu. Jak tylko migdały się uprażą, przesypuje je do miseczki, a na tą samą patelnię wlewam odrobinę oleju i smażę pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, którą uprzednio posypałam solą i pieprzem.


Ugotowany makaron odcedzam, wrzucam do szpinaku  i mieszam. Potem dodaję usmażone kosteczki kurczaka i na koniec migdały. Obiad gotowy. Pyszny, pożywny i bogaty w witaminy B2,B3,C, E, kwas foliowy i żelazo.


Składniki:
  • makaron
  • szpinak - 1/2 opakowania
  • pierś z kurczaka
  • migdały (100g)
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki stołowe jogurty bałkańskiego
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • przyprawa "suszone warzywo"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz