Szukaj na tym blogu

wtorek, 8 stycznia 2013

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa, to fajny pomysł, gdy w lodówce świeci pustką. Nie wymaga zbyt wielu składników, a cebula zawsze się znajdzie;) Kluczem do jej wyśmienitego smaku jest stopień jej wysmażenia, tak więc każdy powinien dopasować go do swojego smaku.


 Do zupy potrzebna jest baza w postaci bulionu. Oczywiście najlepiej ugotować własny na wołowince i drobiu, ale jak nie mamy zapasowych 2-3 godzin, to uratuje nas kostka bulionowa. Nie powinnam jej polecać, bo jest po prostu niezdrowa. Zawiera mega ilości soli, utwardzaczy, wzmacniaczy, barwników i innych e-składników. Jeśli jednak jesteśmy w podbramkowej sytuacji, to skorzystajmy z kostek bulionowych bio, które można kupić w sklepach ekologicznych.
 


 Przygotowanie zupy rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażenia jej na maśle. Najlepiej do momentu, aż trochę zbrązowieje. Następnie do cebuli dodajemy wino - białe wytrawne lub półwytrawne. Po chwili, jak alkohol już odparuje dodajemy wrzący bulion i świeży bądź suszony tymianek. Całość gotujemy około 30 min.  Zupa trochę zgęstnieje. Na koniec możemy do wywaru dodać jeszcze karmelizowany na patelni cukier. Zupę można też doprawić świeżym pieprzem. Na koniec dosypujemy do zupy trochę startego sera. Tradycyjnie używa się sera gruyere, ale jak nie macie go pod ręką wystarczy inny dojrzewający i twardy ser. Ja standardowo używam mój ulubiony cheddar.



Na talerzu układam plasterki sera a do zupy podaję świeży i chrupiący chleb lub bagietkę.  Niektórzy zapiekają zupę w piecu np. przykrytą ciastem francuskim, albo podają zupę z grzankami. Każda wersja jest wyborna.

Składniki:
(średniej wielkości garnek zupy)
  • 3 duże cebule
  • 200 ml białego wina
  • 1l bulionu wołowo-drobiowego lub bio-kostka
  • tymianek świeży lub suszony
  • sól do smaku
  • 2 stołowe łyżki cukru poddane karmelizacji na patelni
  • pieprz do smaku

Czasem do zupy dodaję również podpieczony i zmiażdżony ząbek czosnku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz