Szukaj na tym blogu

środa, 19 lutego 2014

Pieczona papryka ramiro

Ostatnio udało mi się dostać bardzo delikatną w smaku włoską paprykę ramiro. Jej podłużny kształt skłonił mnie do wymyślenia efektownego wyglądem dania na faszerowane pieczone połówki tej słodkiej odmiany papryki.


Paprykę będę faszerować mięsem mielonym. Ja zmieliłam szynkę wieprzową, ale łopatka też będzie dobra. Zaczynamy od pokrojenia cebuli i podsmażenia jej na tłuszczu. Następnie dodajemy mięso, które w trakcie smażenia doprawiamy solą, pieprzem i sosem worcester.


 Z chwilą gdy mięso się usmaży dodajemy koncentrat pomidorowy i trochę wody. Potem zdejmujemy patelnię z kuchenki i farsz doprawiamy słodką papryką. Paprykę ramiro opłukujemy pod bieżącą wodą, przecinamy na pół i usuwamy pestki, których powinno być stosunkowo mało.


Następnie dużą brytfankę wykładamy folią aluminiową i układamy paprykę lekko skropioną oliwą. Do środka nakładamy farsz, tak aby każdy brzeg został dokładnie wypełniony. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Część połówek możemy posypać rozkruszonym serem pleśniowym.


Całość zapiekamy w temperaturze 200 C przez ok. 20 -25 min.

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 papryki ramiro
  • żółty ser
  • ser pleśniowy
  • papryka słodka w proszku
  • sos worcester
  • sól i pieprz
  • koncetrat pomidorowy (słoiczek)
  • olej
  • 1 cebula




1 komentarz: