Szukaj na tym blogu

piątek, 21 lutego 2014

Sałatka z paluszkami surimi

Co prawda paluszki surimi to taki trochę udawany krab, ale od czasu do czasu można je zastosować do sushi czy np. orzeźwiającej sałatki, jaką ostatnio przygotowałam.


Przepis jest dość prosty, bo do jego wykonania potrzebujemy rzodkiewkę, świeże ogórki, szczypiorek, sól, pieprz, jogurt grecki i wspomniane już paluszki surimi. Zaczynamy od pokrojenia w dosyć dużą kostkę obranego ogórka. Rzodkiewkę kroimy na ćwiartki a paluszki surimi na plastry o grubości ok. 1 cm. Wszystko wsypujemy do miski i dodajemy posiekany szczypiorek
 

Następnie doprawiamy solą, pieprzem i okraszamy solidną łyżką jogurtu greckiego. Sałatkę mieszamy i podajemy np. z świeżą bagietką, chlebkiem pita lub innym pieczywem podawanym na ciepło.

Składniki:

- 1 świeży ogórek
- pęczek rzodkiewki
- szczypiorek
- opakowanie paluszków surimi
- sól i pieprz
- łyżka stołowa jogurtu greckiego

1 komentarz: