Szukaj na tym blogu

niedziela, 2 marca 2014

Zupa krem z batatów

Aura za oknem raczej nie sprzyja gorącym i rozgrzewającym daniom na mroźne popołudnia i wieczory, ale mimo wszystko postanowiłam przygotować zupę-krem, która doskonale pasuje do tej prawdziwej zimowej pogody.


 Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście bazę w postaci bulionu drobiowego lub warzywnego, marchewkę, imbir i bataty - czyli słodką odmianę ziemniaków z Ameryki Południowej.
Marchewkę i bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę. Imbir drobno siekamy. Miażdżymy również dwa ząbki czosnku. Wszystko gotujemy w bulionie do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie.
W trakcie gotowania do zupy dodajemy przyprawy: lubczyk, sól, pieprz zielony, słodką paprykę i ziele angielskie. Na koniec blendujemyi wzbogacamy łyżką śmietany. Ten gęsty i pożywny krem można jeść z grzankami.
 

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm. korzenia imbiru
  • lubczyk (1 łyżeczka)
  • sól
  • 750 ml. bulionu
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz zielony
  • ziele angielskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz