Szukaj na tym blogu

wtorek, 11 marca 2014

Wątróbka z gruszką

Już od jakiegoś czasu chodziła za mną wątróbka, więc postanowiłam ją przygotować. Nie każdy jest jej amatorem, ale dobrze przyrządzona może stanowić dość wykwintne danie. Osobiście lubię bardzo wysmażoną. Poza tym warto pamiętać, że wątróbka ma dużo żelaza, kwasu foliowego i witaminy A. 


Do przygotowania dania potrzebujemy wątróbkę drobiową, gruszki, cebulę, sól, pieprz, łyżkę miodu, mąkę, kminek i mleko. W pierwszej kolejności wycinamy żyłki i kroimy ją na mniejsze części. Następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Dzięki temu zmięknie i będzie delikatniejsza.

 


Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie na patelnie wrzucamy wątróbkę uprzednio oprószoną mąką i doprawioną pieprzem. W czasie gdy wątróbka będzie się smażyć kroimy gruszkę w dosyć grubą kostkę. Gdy wątróbka będzie już obsmażona, dodajemy łyżkę miodu i pokrojoną gruszkę. Całość mieszamy, dosypujemy kminek. Gdy gruszka się lekko podsmaży gotujemy jeszcze pod przykryciem przez 5-10 min. Wątróbkę solimy dopiero na samym końcu, tak aby nie stwardniała. Gotowe danie możemy podać z ziemniaczkami lub bagietką.


Składniki:
  • wątróbka drobiowa - ok 250g.
  • 2 gruszki
  • łyżka mąki
  • 2 cebule
  • kminek
  • sól i pieprz
  • olej
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka miodu



1 komentarz: