Szukaj na tym blogu

środa, 2 lipca 2014

Carpaccio z buraków na ciepło

Nie przepadam za burakami, ale skoro są takie zdrowe, to od czasu do czasu mogę coś z nich zrobić.
Lubię ciekawe połączenia smakowe, stąd ich słodycz postanowiłam połączyć z ostrością papryczki chilli.


Zaczynam od ugotowania buraków. Następnie obieram je ze skóry, kroję na plasterki i marynuję w mieszance składającej się z posiekanej papryczki chilli, soku z limonki, oliwy, miodu, soli, pieprzu i zmiażdżonego ząbka czosnku. 

  

Plastry buraka powinny marynować się co najmniej 2h. Ja zostawiłam je w lodówce na całą noc. Następnie układam je na blasze i piekę przez 15 min. w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe układam na talerzu jak carpaccio. Na wierzchu posypuję niedbale pokrojoną fetą i świeżą miętą.

  

Składniki:

  • buraki
  • ser feta
  • świeża mięta

marynata na 1 buraka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • papryczka chilli
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku

1 komentarz: