Szukaj na tym blogu

wtorek, 29 lipca 2014

Bakłażan z orzechami pecan i fetą

A oto kolejna ekspresowa przekąska na ciepło. Do jej wykonania potrzebny będzie bakłażan, orzechy pecan, ser feta oraz standardowo papryczka chilli. Bakłażan, jak wiadomo musi pozbyć się goryczki, stąd jego plastry oprószam solą i pozostawiam na kilka minut. Później opłukuję je pod wodą i kroję w kostkę. Posiekaną papryczkę chilli z jednym ząbkiem czosnku podsmażam na patelni, następnie dodaję orzechy pecan, doprawiam je odrobiną miodu, solą i pieprzem. Całość odstawiam na bok.





W tym czasie na głębokiej patelni podsmażam kostki bakłażana. Wystarczy niewielka ilość oliwy, sól i pieprz. Z chwilą gdy bakłażan zmięknie, dodaję mieszankę orzechową z chilli i  mieszając czekam aż aromaty się przenikną.  Na ostatnie dwie minuty podsmażania, dodaję pokrojony w kostkę ser feta. 
 

Składniki:

- ser feta
- bakłażan
- papryczka chilli
- orzechy pecan
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- oliwa
- łyżka miodu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz