Szukaj na tym blogu

piątek, 11 lipca 2014

Sałatka z Halloumi

Za oknem skwar i szczerze powiedziawszy nie chce się jeść. Na taką pogodę proponuję lekką i smaczną sałatkę z cypryjskim serem halloumi. Jest to półtwardy biały ser z mleka koziego. Z uwagi na swoją elastyczność nadaje się do zapiekania, grillowania i smażenia.


Bazą do sałatki będzie chrupka sałata rzymska, którą rozrywam na drobne kawałki i układam na talerzu.  Następnie kroję czerwoną paprykę w kostkę, dodaję przekrojone oliwki. Ja wykorzystałam te duże,  w marynacie z pomidorów suszonych.
 

 Dla wzbogacenia i wyostrzenia smaku dodaję również pokrojone, nadziewane białym serem ostre papryczki w marynacie z oliwy. Całość doprawiam solą i pieprzem oraz odrobiną dobrej oliwy z oliwek. Następnie na patelni przypiekam  ser halloumi, dosłownie przez jedną minutę na każdej ze stron.  Jeszcze ciepły ser układam na wierzchu. Voila! Sałatka gotowa:)
 

Składniki:

  • sałata rzymska
  • ostre papryczki nadziewane serem w marynacie olejowej
  • słodka papryka
  • duże oliwki
  • ser halloumi
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz