Szukaj na tym blogu

czwartek, 20 grudnia 2012

Zupa a'la gulaszowa

Ugotowanie zupy gulaszowej zajmuje trochę czasu, szczególnie ze względu na wołowinę, której obróbka wymaga obsmażenia, a następnie gotowania, tak abyśmy mogli się rozkoszować jej miękkością. Ja mam na to swoją receptę i jak tylko przychodzi ochota na rozgrzewającą,pikantną zupę gulaszową i nie mam czasu, przygotowuję jej ekspresowy substytut. Tajemniczym składnikiem, który zastępuje mięso, nadaje koloru i pikanterii zupie jest hiszpańska kiełbasa, która już się pojawiła na moim blogu - niezastąpione chorizo:))




Zaczynam od podsmażenia cebuli i chorizo do momentu aż się zarumieni i puści soki. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Jak ktoś lubi mega ostre dania - tak jak ja - to może dodać jeszcze jedną papryczkę chilli. Czekam, aż warzywa zmiękną i wtedy dodaje pokrojone w kostkę pieczarki i pomidory. Całość podsmażam jeszcze chwilę, dodaję paprykę słodką do smaku, łyżkę ketchupu (tak ketchupu - to jedyny przetworzony, ale całkiem zdrowy produkt:)) i zalewam wodą. Gotuję jeszcze przez 10 min. Doprawiam solą i pieprzem do smaku i na koniec posypuję świeżą pietruszką. Zupa jest pikantna, słodkawa i bardzo rozgrzewająca.


Składniki:
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 kiełbaska chorizo
  • pół cukinii
  • 3 pieczarki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pomidor
  • ketchup
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • woda
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz