Szukaj na tym blogu

sobota, 15 grudnia 2012

Udka kurze w świątecznym klimacie

Mięso z udek kurczaka jest bardzo delikatne. Dzięki tłuszczykowi po upieczeniu jest bardziej wilgotne i soczyste. Tym razem wersja świąteczna z dodatkiem jabłek red delicious, skórki pomarańczowej i imbiru.
Ludzie generalnie dzielą się na tych, co łączą mięso z owocami i na tych, którzy nie tolerują takiego połączenia. Ja należę do tej pierwszej grupy, stąd pomysł na danie, które smakiem wprowadza już w klimat świąt Bożego Narodzenia.


W pierwszej kolejności przygotowuję marynatę. Kroję w kostkę szalotkę, dodaję już pokrojoną skórkę pomarańczy, którą teraz można dostać dosłownie wszędzie. Następnie dodaję pokrojone drobno dwa ząbki czosnku - ten wyciskany zdominowałby smakiem potrawę. Całość zalewam syropem pomarańczowym i dodaję jeszcze odrobinę imbiru, również pokrojonego w drobną kosteczkę. Na koniec dolewam oliwę z oliwek, doprawiam solą i pieprzem. Dla ostrości dodałam przyprawę syczuańską, bo taką miałam pod ręką. Wystarczy jednak jakakolwiek mieszanka zawierająca paprykę, pieprz cayenne i rozmaryn.  Do marynaty wkładam udka zawinięte w roladki. Do środka dodaję plasterki jabłka wcześniej skropione cytryną, tak aby zachowały swój jasny kolor.


 Udka marynuję około 30 min. w lodówce. Następnie układam je w brytfance i zalewam marynatą. Całość piekę pod folią przez 30 min. w 180 C, a następnie jeszcze 10-15 min bez folii.


Udka podaję razem z powstałym słodkim sosem. Imbir sprawia, że danie jest bardzo rozgrzewające i aromatyczne. Fajnym dodatkiem do marynaty jest też świeży rozmaryn. Jeśli macie go pod ręką, warto dodać. Wówczas smak zrobi się naprawdę bardzo ciekawy. Nie wspominając już o pięknym zapachu w domu:)


Składniki:

- 4 udka kurze
- 1 jabłko red delicious
- skórka pomarańczowa
- łyżka cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- odrobina imbiru
- sól i pieprz
- trochę przyprawy syczuańskiej, lub innej mieszanki zawierającej pieprz cayenne,paprykę i rozmaryn
- cytryna
- oliwa z oliwek
- syrop pomarańczowy - około 100 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz