Szukaj na tym blogu

niedziela, 2 grudnia 2012

Kaczka w sosie gruszkowym na czerwonym winie

Dzisiaj niedziela, więc można przygotować  bardziej czasochłonne danie. Piersi kacze smażone czy pieczone powinny być w środku czerwone. Ja się wyłamuję z tej teorii, bo poza tatarem nie toleruję surowego mięsa. Moje będą jaśniutkie;), ale za to w czerwonym, gruszkowym sosie.


Zaczynam od nacięcia skóry, tak aby podczas smażenia mógł wytopić się tłuszcz znajdujący się zaraz pod skórką. Następnie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem mięso, doprawiam solą i pieprzem  i układam na rozgrzanej patelni, bez dodatku żadnego tłuszczu.
Czekam aż skórka się zarumieni, a tłuszcz częściowo wytopi. Potem przewracam je na drugą stronę i zostawiam tak na 2-3 minuty. I tutaj pewnie, wg. profesjonalnych kucharzy, powinna już zakończyć proces ich obróbki. Ja jednak wolę wstawić je do piekarnika na 180 C i zostawić tak na ok. 20 min., tak aby dokładnie się upiekły.


W tym czasie siekam dwie duże szalotki i podsmażam je na tłuszczu wytopionym z kaczki, następnie dodaję pokrojone w kostkę gruszki i dolewam czerwonego wytrawnego wina. Alkohol powinien odparować, soki powinny się zredukować. Wówczas dodaję łyżkę miodu i  miksuję blenderem. Do powstałego gęstego sosu dodaję ostatnią gruszkę pokrojoną w plasterki oraz posiekaną świeżą bazylię dla dodania potrawie świeżości. Do smaku doprawiam pieprzem i solą.


W tym czasie piersi kacze powinny się już upiec. Po wyjęciu ich z piekarnika, pozostawiam je na kilka minut, tak aby mięso odpoczęło. Następnie kroję je na grube plasterki i układam na sosie. Smacznego !


Składniki:
Porcja dla 2 osób

- 2 piersi kacze ze skórką
- 3 gruszki
- 2 szalotki
- ok. 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- łyżka miodu
- sól i pieprz
- świeża bazylia (5-6 listków)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz