Szukaj na tym blogu

sobota, 1 grudnia 2012

Warzywa w czosnkowej tempurze

Tempura to takie ciasto, w którym na głębokim tłuszczu smażymy ryby i warzywa. Jest bardzo popularna w Japonii, chociaż  pochodzi z Portugalii. Ja mam swoją wersję tempury, w której obtaczam warzywa.
Technika przygotowania, na głębokim i gorącym tłuszczu pozwala utrzymać wszystkie smaki i aromaty warzyw, bo proces przygotowania jest bardzo krótki. Mi osobiście w takiej wersji najbardziej smakuje bakłażan.


Danie jest mega proste w przygotowaniu i może być fajnym dodatkiem do obiadu lub przekąską do piwa.
Zaczynam od pokrojenia warzyw. Ja wykorzystałam cukinię, paprykę, bakłażan, czerwoną cebulę i groszek cukrowy. Fajnie w takim daniu sprawdza się również kalafior i brokuły.  W przypadku bakłażana, aby pozbyć się goryczki nacieram go solą i zostawiam na 5 min. a następnie opłukuję z soli.


 Do ciasta na tempurę potrzebujemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i schłodzoną wodę gazowaną. Zamiast wody można też użyć piwo. Mąkę mieszamy łyżką i powoli dolewamy wodę. Wskazane jest aby miało trochę grudek.  Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Do smaku dodajemy czosnek w proszku, trochę papryki ostrej, sól i pieprz. Następnie rozgrzewamy olej w woku. Można też wykorzystać głęboką patelnię.

Każdy kawałek warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy od razu na gorący tłuszcz. Czas smażenia to ok. 2-4 min. aż ciasto nabierze złotego koloru.


Składniki:

  • warzywa ( papryka, bakłażan, cebula, cukinia, brokuł, kalafior)
  • olej słonecznikowy do smażenia

Tempura:
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki pszennej
  • około 0,5 l wody gazowanej (dolewamy w trakcie mieszania, aż do powstania odpowiedniej konsystencji)
  • czosnek i papryka w proszku
  • sól i pieprz



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz