Szukaj na tym blogu

środa, 29 kwietnia 2015

Makaron z semoliny w sosie prowansalskim

Przyszedł czas na domowy makaron z semoliny, czyli jednej z najzdrowszych mąk z pszenicy durum.
Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 3 składniki: semolinę, jajka i sól. Proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania, na 100g mąki 1 jajko, na 200g mąki 2 jajka itd., oprócz tego oczywiście szczypta soli.

Ciasto ugniatamy do uzyskania plastycznej konsystencji, którą będzie można rozwałkować. Jeśli nie posiadacie maszynki do makaronu, wystarczy rozwałkować ciasto, zawinąć w rulon, pokroić w paski a następnie każdy z takich paseczków rozwinąć i ułożyć w kłębuszek, co ułatwi wrzucanie makaronu do wrzątku. Zanim jednak zwiniemy rozwałkowane ciasto, trzeba oprószyć je mąką, żeby się nie sklejało.


Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie zabieramy się za przygotowanie aromatycznego sosu prowansalskiego. Do jego wykonania potrzebujemy szalotki, czosnek, pomidory, papryczki chilli, cukier zioła prowansalskie, sól i pieprz. Zanim jednak go przygotujemy warto pokroić pierś z kurczaka w kostkę i obsmażyć na patelni.


Przygotowanie sosu rozpoczynamy od podsmażenia szalotki i papryczek chilli, które nadadzą ostrości daniu. Następnie dorzucamy pokrojone, świeże pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Całość gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, łyżkę cukru a na końcu koncentrat pomidorowy.


Do powstałego sosu dodajemy kurczaka i makaron. Po wymieszaniu gotujemy jeszcze przez kilka minut i podajemy ze startym serem typu parmezan.


Składniki:
 makaron
  • 200 g semoliny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
sos
  • 2 filety z kurczaka
  • świeże pomidory
  • przecier pomidorowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz