Tym razem lekka i pożywna sałatka zamiast obiadu, ponieważ podana będzie z panierowanymi polędwiczkami drobiowymi. Do jej przygotowania potrzebujemy miks różnych sałat, owoc granatu, kukurydzę, ananas, szczypior i twardy żółty ser.
 Sałatę opłukujemy pod wodą, osuszamy i rozdzieramy na drobne kawałki. Pestki granatu oddzielamy od soku, który wykorzystamy do dressingu. Ananas kroimy w kostkę a szczypior drobno siekamy. Kukurydzę z puszki odcedzamy.
Następnie doprawiamy polędwiczki z kurczaka solą i pieprzem, obtaczamy w rozmąconym jajku i kaszce kukurydzianej zmieszanej z sezamem i smażymy na oleju, po 2-3 minuty z każdej ze stron. Kurczaka osuszamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki układamy w misce. Zanim położymy na wierzchu ciepłego kurczaka i posypiemy go startym serem parmezan lub cheddar - przygotowujemy dressing.
Do dressingu potrzebujemy sok z granatu, łyżkę oliwy, łyżkę musztardy Dijon, pół łyżki miodu, zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i kilka kropel soku z cytryny. Całość energicznie mieszamy. Sałatkę polewamy kilka minut przed podaniem.
Składniki:
- polędwiczki z kurczaka
 - kaszka kukurydziana
 - sezam
 - sól i pieprz
 
- miks sałat
 - ananas
 - owoc granatu
 - kukurydza w puszce
 - szczypiorek
 - ser parmezan lub cheddar
 
- łyżka oliwy
 - łyżka musztardy Dijon
 - 3 łyżki soku z granatu
 - 1/2 łyżki miodu
 - ząbek czosnku
 - sól i pieprz
 - kilka kropel soku z cytryny
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz