Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Krem z pomidorów Pelati

Zamiast pomidorowej z ryżem proponuję aromatyczny, gęsty krem z pomidorów Pelati. Pomidory Pelati - innymi słowy "bez skóry" to włoskie pomidory, które sprzedawane są w puszce. Ich smak jest tak intensywny, że z powodzeniem zastępują świeże pomidory. Do kremu potrzebujemy również bulion, ser mozzarella, świeżo siekaną bazylię, czosnek, szalotkę i tymianek.


Na oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek, następnie dodajemy papryczkę chilli i pół słodkiej papryki. Wszystko doprawiamy tymiankiem, łyżką cukru, całymi ziarnami pieprzu oraz odrobiną soli. Mieszaninę zalewamy bulionem. Następnie dodajemy pokrojone pomidory Pelati i gotujemy przez ok. 10-15 min. Krem blendujemy i na sam koniec dodajemy pokrojoną mozzarelle i bazylię. Zupę możemy przystroić świeżo siekanym tymiankiem.


Składniki:

- 2 puszki pomidorów Pelati
- 1/2 papryki słodkiej
- 1/2 papryczki chilli
- ok 350-400 ml. bulionu
- 4 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- bazylia
- tymianek
- ser mozzarella
- sól i pieprz
- łyżka cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz