Szukaj na tym blogu

sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek kokosowy z wiśniami

Święta jak zwykle tradycyjne i pomimo zamiłowania do orientalnej kuchni, mazurki muszą znaleźć się na wielkanocnym stole. W tym roku nowy pomysł, czyli przepyszny mazurek kokosowy z wiśniami.
Mazurki często kojarzą się z suchym, słabej jakości ciastem kruchym przekładanym dżemem lub konfiturą - takie można kupić wszędzie. Te prawdziwe powinny mieć dobrej jakości spód o intensywnym maślanym aromacie.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy dwa żółtka, 2 szklanki mąki, szczyptę soli, pół szklanki cukru i 250g dobrego masła. Wszystko wsypujemy do miski, masło kroimy w drobną kostkę, co pomoże szybciej ugnieść ciasto. Gdy już będzie wyrobione, robimy z niego kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30-45 min.


Ciasto rozgniatamy wałkiem lub ręcznie wylepiamy na papierze do pieczenia. Pieczemy na złocisty kolor, ok. 30-40 min w 180C. Do przygotowania masy potrzebujemy wiórki kokosa, cukier puder, laskę wanilii oraz śmietanę - min. 30%. Masa będzie niestety kaloryczna, ale za to jaka smaczna.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, mieszając przez 7-8 minut. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na kruchy spód wysmarowany cienką warstwą konfitury wiśniowej i formujemy szpatułką. Na wierzchu proponuję ułożyć kandyzowane wiśnie. Masa jest tak słodka, że nie musimy już używać lukru, ale jeśli ktoś lubi proponuję taki z soku wiśniowego i cukru pudru.

Składniki:

ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 250g masła
- szczypta soli
- 2 żółtka

masa
- 350g wiórków kokosowych
- 2 małe pojemniki śmietany 30%
- 3 duże łyżki cukru pudru
- laska wanilii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz