Szukaj na tym blogu

środa, 5 czerwca 2013

Boczniaki w panierce

Kolejne bardzo proste danie. Fajna alternatywa dla kotletów, więc jeśli nie mamy ochoty na mięso sprawdzą się znakomicie, a mowa oczywiście o boczniakach.


Zaczynamy od opłukania pod wodą grzybów i osuszenia ich papierowym ręcznikiem. Następnie, w miseczce rozbijamy i mieszamy jajko. Do drugiej miseczki wsypujemy kaszkę kukurydzianą, czarny sezam i pestki dyni. Boczniaki doprawiamy solą i pieprzem.


 Następnie na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki obtaczamy w jajku i sypkich składnikach, podobnie jak kotlety schabowe. Smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru.


Boczniaki nie wymagają zbyt długiej obróbki, więc jest to na prawdę ekspresowe danie. Jeśli chodzi o panierkę, możemy ją dowolnie modyfikować np. dodać siemię lniane, pestki słonecznika, czy pokruszone orzechy włoskie.  Podajemy je z sałatką ze świeżych warzyw np. pomidora i zielonej sałaty.


Składniki:

- boczniaki
- jajko
- olej
- sól i pieprz
- pestki dyni
- kasza kukurydziana
- czarny sezam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz