Szukaj na tym blogu

niedziela, 26 maja 2013

Dorsz z czerwonym pieprzem na kalafiorowym puree

Dorsz jest niewątpliwie apetyczną rybką, która kusi swoim śnieżnobiałym kolorem, chudym mięskiem i fajnym smakiem. Tym razem propozycja na smażonego dorsza z czerwonym pieprzem, podanego na puree z kalafiora.


Zaczynam od opłukania pod wodą filetów z dorsza i osuszenia ich papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy je cytryną, oprószamy solą i lekko zmiażdżonymi ziarnami czerwonego pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filety z każdej strony, do otrzymania złotego zabarwienia. Trzeba uważać, by ich nie przesmażyć.


W tym samy czasie gotujemy różyczki kalafiora w osolonej wodzie i po ugotowaniu dodajemy łyżkę śmietany, a następnie rozgniatamy je widelcem, tak aby otrzymać coś na kształt puree. Na talerzu układamy puree, a na nim jeszcze skwierczący filet z dorsza.


Składniki:

- kalafior
- filety z dorsza
- śmietana
- cytryna
- sól
- czerwony pieprz
- masło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz